Zelf oliebollen bakken

Door : | 0 Comments | On : november 17, 2014 | Categorie : Blog artikelen

oliebollen-recept

Inhoud

Inleiding

Iedereen kent het wel, die heerlijke geur van oliebollen die in de olie dobberen wanneer u bij de gebakkraam staat te wachten. Maar voor de mensen die geen tijd hebben om lang in de rij te staan bij de gebakkraam hebben wij twee heerlijke traditionele oliebol recepten. De oliebollen met en zonder krenten. Om een beetje in de stemming te komen hebben wij ook een stukje geschiedenis van de oliebol voor uw samengesteld.

Geschiedenis van de oliebollen

Er doen diverse theorieën de ronde over de oorsprong van de oliebol. De meest logische theorie is die van de Germaanse stammen die leefden in het gebied dat later Nederland zou gaan heten. Zij zouden ten tijde van het Joelfeest, de periode tussen 26 december en 6 januari dergelijke gebakken genuttigd hebben. Volgens het Germaanse geloof zouden de godin Perchta en andere slechte geesten ‘s avonds ronddwalen. Om deze geesten tevreden te stellen werd voedsel geofferd. Hun offer voedsel hadden ze in meel gewikkeld en in de olie gebraad, het eindresultaat bestrooiden zij met witte meel. De vetheid van dit voedsel zou ervoor zorgden dat het zwaard van de godin Perchta van hun lichaam zou glijden.

In de Middeleeuwen begon de oliebol meer vorm te krijgen. Toen werden oliebollen veelal genuttigd omdat zij rijk aan vet en calorieën waren, en daarmee goed tegen de winterkou beschermden. Voor de rest speelden oliebollen ook een belangrijke strategische rol ten tijde van een beleg van een dorp of een stad. Omdat alle verse producten al snel op waren of niet lang houdbaar waren, sloegen veel kastelen meel en olie in. Wanneer er geen andere vormen van voedsel meer aanwezig waren, werden de oliekoeken opgegeten. In de late middeleeuwen ontstond de traditie om armen, die je een gelukkig nieuwjaar wou wensen, een oliebol of andere traktatie moest geven. ( vandaar dat wij de oliebollen rond de jaarwisseling eten ).

Verbeterde handelscontacten door de komst van het kolonialisme zorgden ervoor dat er meer en betere olijfolie kwam in de Nederlanden. Dit heeft tot gevolg gehad dat men meer olie kon gebruiken en het deeg dus de kans kreeg om een ronde vorm aan te nemen: de geboorte van de oliebol.

Het klassieke oliebollen receptnaturel-oliebol

Nu u over de geschiedenis van de oliebol heeft gelezen, staat u vast te popelen om ze zelf te bakken. We beginnen met het klassieke oliebollenrecept. Met dit oliebollen recept maakt u zo’n 20 oliebollen.

Ingrediënten:

  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 el suiker
  • 1 zakje gist ( 7 gram )
  • 1 ei
  • 2 L zonnebloem olie
  • 300 gr bloem
  • poedersuiker naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de halfvolle melk in een steelpan tot lauwwarm. Pak nu een schaal en meng hierin de gist en suiker. Schenk dan 100 ml lauwe melk in het schaaltje en laat dit 5 min staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden van de kom. Zo vermindert u de kans op klontjes in het beslag. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en 1 mespunt zout erin. Klop met een garde of elektrische mixer tot een glad beslag. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het is belangrijk om het deeg goed te laten rijzen dat geeft een luchtige, lichte oliebol.
  2. Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet. Doop 2 eetlepels of 1 ijslepel kort in de hete olie. Schep met de lepels of ijslepel ronde hoopjes beslag en laat deze hoopjes voorzichtig in de olie zakken. Als u een middelgrote pan gebruikt, bak dan niet meer dan 4 oliebollen tegelijk anders is er kans dat de pan overstroomd. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als u de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. U gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker. Herhaal stap twee totdat al het beslag op is. Eetsmakelijk!

Oliebollen recept met krentenSONY DSC

Met dit recept maak je 20 oliebollen. Je bent zo’n 45 minuten bezig met bereiden en 60 minuten met wachten.

Ingrediënten:

  • 4 el licht bruine basterd suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje gist ( 7 gram )
  • 500 ml lauwe melk
  • 500 gr bloem
  • snufje zout
  • 150 gr krenten
  • 1 fles zonnebloemolie

Bereidingswijze:

  1. Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Meng in een grote kom de gist, suiker en  de melk en laat dit even wellen. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist erbij en klop samen met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Voeg het ei toe en mix, schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat uur uur rijzen op een warme plek.
  2. Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Doop 2 eetlepels of 1 ijslepel kort in de hete olie. Schep dan met de lepels een bol beslag in de olie. Na een paar seconde zie je de oliebol groter worden en drijft hij naar boven. Keer de oliebollen regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker naar smaak.
Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



Like ons op facebook!

Door ons te liken steun je ons, zo kunnen wij meer lekkere bakrecepten toevoegen. Als je het leuk vind om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@bakrecepten.info. Alvast bedankt!

×