De 8 beste en handigste baktips

Door : | 0 Comments | On : januari 6, 2016 | Categorie : Blog artikelen

baktips

8 hartige baktips

Wanneer we het hebben over bakken, dan denk je al gauw aan het bakken van taarten, cakes en koekjes en dus ook al meteen aan zoetigheid, bakken kent vele varianten en kan het tegenwoordig op veel verschillende manieren, het internet staat helemaal vol met recepten websites zoals die van ons, de een beter als de ander ;-). In dit artikel wil ik 8 hartige baktips met je delen, tips waar je wat aan hebt en die je wellicht nog niet wist.

Baktip 1 – Voorbereiding.

Je zult het wel vaker gehoord of gelezen hebben maar voorbereiding is net als bij alles ook met bakken erg belangrijk, zorg dat je alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden bij elkaar hebt verzameld, dit zorgt ervoor dat je geen fouten kan maken en niks vergeet, daarnaast werkt dit heel efficiënt wanneer je alle ingrediënten zoals, meel, eieren, bakpoeder etc in exacte porties naast je hebt staan in aparte bakjes en schaaltjes. Nu is het alleen nog een kwestie van toevoegen en heb je meteen een opgeruimd aanrecht wanneer je de lege schaaltjes direct opruimt.

Lees het recept goed door, zet alles klaar en verwarm de oven voor.

Baktip 2 – Blind bakken.

Blind bakken, wat is dat ook alweer en waar gebruik je het voor? Als je een taart gaat bakken waarvan de inhoud eerder gaar is dan het deeg dan is het handig om het deeg alvast een beetje krokant te bakken, ook wanneer je je deeg alvast in de goede vorm wilt hebben en je later alleen nog de vulling erin hoeft te gieten is blind bakken de oplossing. Blind bakken voorkomt ook een natte bodem, wanneer je bijvoorbeeld een quiche of andere hartige taart wilt bakken met daarin natte producten zoals groenten, deze verliezen tijdens het bakken veel vocht en die gaan zich in de bodem ophopen waardoor je bodem zacht wordt, wanneer je blind bakt heb je al een hardere bodem die voorkomt dat het een soppige kleffe boel wordt.

Blind bakken doe je door het deeg alvast in de bakvorm te leggen en aan te drukken in de juiste vorm vervolgens kun je door middel van bakpapier en bijvoorbeeld rijst of bonen hem in deze vorm afbakken.

Baktip 3 – Voorkom aanbakken.

Staat je oven net even te hoog of is je gerecht nog niet helemaal gaar maar begint hij wel al zwart te worden dan bakt hij aan, hierdoor kan de smaak van je recept erg aangetast worden en zelfs door mislukken. Dit kun je voorkomen door een bakje met water in de oven te zetten, door de vocht droogt het deeg niet zo snel uit en wordt het minder snel zwart. Gebruik natuurlijk wel een ovenbestendig bakje of schaaltje, dit schaaltje kan je vervolgens weg halen indien nodig.

Baktip 4 – Gebruik bakpapier.

Boter of olie is natuurlijk altijd een erg gewenst product bij het bakken van recepten, echter voorkomt het toch niet altijd dat een taartbodem of rand aan de bakvorm of bakplaat blijft plakken wat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals het kapot trekken van je recept. Gebruik daarom bakpapier, hiermee voorkom je dat je recept blijft plakken of aanbakt aan de vorm of plaat.

Baktip 5 – Gaatjes in deeg.

Om te voorkomen dat er lucht bellen in je deeg komen is het aan te raden om met een satéprikker wat gaatjes in je bodem en of deksel van je taart te prikken.

Baktip 6 – Deeg kneden.

Kneed niet te lang, zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar gemixt zijn en hou het deeg lekker luchtig, wanneer je te lang door blijft kneden loop je de kans om al het lucht uit het deeg te kneden waardoor het een zwaar en compact resultaat wordt. Zorg ook voor een schaaltje met bloem en zorg dat er altijd genoeg bloem ligt op de plek waar je aan het kneden bent, zorg ook voor genoeg bloem op je handen om te voorkomen dat het deeg blijft plakken aan je handen.

Baktip 7 – Recepten printen.

Deze baktip hoort eigenlijk bij de voorbereidingen maar zo zie je maar ook mijn voorbereiding kan beter ;-) We gebruiken vaak recepten van die leuke recepten websites zorg voor dat je begint dat je een recept hebt uitgeprint, zo voorkom je dat je met je vette vingers steeds op je telefoon, computer, laptop of ander device moet kijken. De meeste websites hebben de functie om een profiel aan te maken waar je je favoriete recepten kunt bewaren en anders kun je zelf een mapje op je computer maken waar je de recepten bewaard, zo kun je de geprinte versie gebruiken en mag hij vies worden ook want na het gebruik gooi je hem gewoon weg, misschien niet erg mileu vriendelijke en groen verantwoord maar wel erg praktisch en gemak dient eens mens toch?

Baktip 8 – Haal je inspiratie online.

Er zijn vandaag de dag ontelbaar recepten websites en er zijn vele leuke vormen van koken en bakken te vinden, zo zijn er naast de vele inspirerende recepten ook een aantal leuke concepten te vinden op het internet zoals de leuke kook kanalen op YouTube waarin kook en bak liefhebbers van over de hele wereld met een uitgebreid stappenplan recepten aan je uitleggen en laten zien door middel van beeld en geluid. Wat ook leuk is tegenwoordig heb je van die maaltijdboxen die erg populair zijn en het thuis koken heel leuk maakt, ondanks dat veel van deze boxen zich alleen op avondeten en gezonde maaltijden richten heb je ook een leuk concept van Marley Spoon waarbij je elke week zelf je gerechten kan kiezen die samengesteld zijn door chef-koks en voedings-experts Marley Spoon heeft als een van de weinige ook regelmatig desserts en bak recepten die je kunt kiezen, naast deze lekkere bak recepten hebben ze ook een leuk blog waar je inspiratie vandaan kunt halen en en kun je tijdelijk genieten van een hele leuke Marley Spoon Korting van € 20,- als je hem via deze website besteld.

Zoals je ziet zijn er vele wegen naar het leuk en lekker bakken en het ophalen van inspiratie, zelf bedenken mag ook maar de taboe van ik heb het niet zelf bedacht dus het is niet van mij bestaat echt allang niet meer, de reden voor de vele internet koks en miljarden recepten is de inspiratie die we elkaar bieden met onze recepten, het delen en creëren van elkaar recepten leidt weer tot nieuwe creaties. Ik zou zeggen doe je voordeel met deze tips, kook, bak en geniet!

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Like ons op facebook!

Door ons te liken steun je ons, zo kunnen wij meer lekkere bakrecepten toevoegen. Als je het leuk vind om zelf recepten toe te voegen om te delen met je vrienden of familie stuur dan een mailtje naar info@bakrecepten.info. Alvast bedankt!

×